FAQ

Hvad er zoneterapi?
Zoneterapi er kort fortalt en behandlingsmetode, hvor en terapeut med trykpåvirkninger ét sted på kroppen søger at forbedre funktionen et andet sted. Teorien er, at hele kroppen kan findes afspejlet i delområder af kroppen, som kommunikerer og vekselvirker med helheden. Den mest udbredte form for zoneterapi er fodzoneterapi, men der findes også zoner i f.eks. ørerne, i ansigtet og på hænderne.

Kan jeg få tilskud til behandling?
De fleste sundhedsforsikringer og Sygeforsikringen “danmark” giver tilskud til zoneterapi og akupunktur udført af RAB-registrerede terapeuter.

Skal jeg have en henvisning?
Nej, du kan kontakte en zoneterapeut direkte og aftale en tid. Find en terapeut tæt på, hvor du bor. Nogle sundhedsforsikringer kræver lægeanbefaling. Spørg dit forsikringsselskab.

Hvad sker der hos zoneterapeuten?
Zoneterapeuten behandler dig ved at trykke på punkter under dine fødder. Nogle terapeuter kombinerer med andre behandlingsformer, hvis de er uddannet til det. Det kan være akupunktur, massage eller kraniosakral-terapi.

Hvordan virker zoneterapi?
Vigtige zoner på kroppen stimuleres og på den måde fjernes energiblokeringer. Det betyder, at impulser i nervesystemet øges, kredsløbet og immunforsvaret styrkes, og lymfe- og affaldsstoffer drænes væk.

Hvad kan zoneterapi hjælpe på?
Zoneterapi bruges til at lindre akutte symptomer eller kroniske lidelser og til at forebygge almindelig helse og et godt immunforsvar.

Hvor mange gange skal jeg behandles?
Du skal regne med mindst 2-3 behandlinger for at støtte kroppens samspil med den zoneterapeutiske påvirkning. Komplekse tilstande kan strække sig længere og kræve op til 10-12 behandlinger eller flere. Det afhænger af, om du kommer med noget akut eller en kronisk sygdom.

Kan effekten af zoneterapi måles?
Der findes ingen videnskabelig dokumentation for, at zoneterapi virker. Men meget erfaring og referencer er indsamlet gennem årene. Og mange personlige beretninger fra klienter og zoneterapeuter fortæller om positiv effekt på forskellige symptomer og fx faldende behov for traditionel medicin til folk med allergi.

Jeg er gravid, er der risiko ved at få zoneterapi?
Nej, zoneterapi er ikke farligt. Hvis du tidligere har aborteret, fraråder vi ofte behandling de første tre måneder af graviditeten. – Det kan være godt at få zoneterapi op mod fødslen, så din krop kan forberede sig. Nogle steder bliver zoneterapi brugt som smertelindring og/eller vestimulering under fødslen.

Gør det ondt at få zoneterapi?
Ikke nødvendigvis, men hvis den menneskelige organisme er i ubalance, kan der opstå smerter, træthed, uoplagthed og egentlig sygdom. Ubalance og sygdom giver ømhed i områder på og under fødderne. Punkterne er forbundet med kroppens organer. Områderne kaldes reflekszoner, fordi hver del af kroppen reflekteres direkte i en zone på foden. Når et organ i kroppen er svækket, bliver det tilsvarende reflekspunkt ømt. Terapeuten tilpasser trykket, så behandlingen opleves behagelig.

Kan jeg få zoneterapi, mens jeg er indlagt på et sygehus?
Ja, hvis du selv får lavet en aftale og betaler for behandlingen. Du har ret til at blive behandlet, mens du er indlagt.

Er der en risiko ved at supplere med zoneterapi?
Zoneterapi er risikofrit. Zoneterapeuten vil danne sig et samlet billede af dig, dine symptomer og din tilstand og tilpasse en individuel behandling. Den afpasses også efter, om du er i traditionel medicinsk behandling eller har behov for det.

Er det rigtigt, at kræftpatienter har gavn af zoneterapi?
Nogle patienter, der behandles for kræft, ønsker zoneterapi mod kvalme og andre bivirkninger. Terapeuten begynder altid med at danne sig et billede af patientens symptomer og helhedstilstand og afpasser sin behandling derefter.

Er zoneterapi noget helt nyt?
Nej, det er en gennemprøvet metode. Ideerne og metoden kom til Danmark i 1970’erne og bygger på flere tusinde års erfaring fra andre dele af verden.

Hvor mange går til zoneterapi?
Næsten hver fjerde dansker har erfaring med zoneterapi. Zoneterapi er en af de mest brugte alternative behandlingsformer. Statens Institut for Folkesundhed udgav i 2010 en rapport, som viste, at 55 procent vælger alternative behandlinger. Det svarer til knap tre millioner danskere.

Skal jeg fortælle min læge, at jeg går til zoneterapi?
Ja, det er en god idé. Jeg anbefaler, at du orienterer din læge om forløbet og reaktionerne på den zoneterapeutiske behandling. Terapeuten henviser dig til andre behandlere, hvis hun/han ikke kan hjælpe dig.